Çay atıkları da ekonomiye kazandırılacak!

Çay atıkları da ekonomiye kazandırılacak!

Çay atıkları da ekonomiye kazandırılacak!

 

(Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ÇAY-KUR), yeni bir çalışma başlatarak, yıllık 10 bin ton çay lifi ve atıklarını ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.

 

Kalkandere ilçesinde kurulan yeni tesiste, çay ekstarktı üretilmesi planlanıyor. Çay-Kur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, söz konusu tesiste çay liflerini ekonomiye kazandırmak istediklerini belirterek, geçmiş yıllarda çay atıklarının çürütülüp ayrıştırılmadan gübreye dönüştürüldüğünü ifade etti ve yeni kurulan fabrika sayesinde atık çayların ekonomiye kazandırılacağını kaydetti.

 

Yıllık 10 bin ton çay lifi ve atıklarından oluşan malzemelerden ekstrakt üretileceğini kaydeden Çay-Kur Genel Müdürü Alim, “Yeni kurduğumuz tesis Türkiye’de ilk milli yerli ekstrakt tesisimiz olacak. Burada üreteceğimiz ekstraktları yurt dışına da ihraç edeceğiz. Yıllardır boşa giden atıkları böylece değerlendirip ekonomiye kazandıracağız. Bunun yurt dışı ihracatı da olacağı için, ülkemize döviz girdisi de sağlanacak. Bu arada, gelecekte doğal ekstraktımızı tablet haline getirmeyi de düşünüyoruz. Bu konuda yurt dışında çok iyi bir pazar bulacağımıza inanıyorum” diyerek, bir yıl kadar önce başlatılan çalışmalarla, çay atıklarını ve liflerini ekonomiye kazandırarak, üreticilere de katkı yapmış olacaklarını sözlerine ekledi.