Giresun, Ordu, Trabzon'da yaşayanlar dikkat!

Giresun, Ordu, Trabzon'da yaşayanlar dikkat!

Giresun, Ordu, Trabzon'da yaşayanlar dikkat!

Havaların ısınmasıyla birlikte birçok yırtıcı doğal ortamından çıkıp insan yerleşimlerine akın etmeye başladı.

Özellikle son dönemde Türkiye'de popülasyonları artan ayılar, insanlar için büyük risk oluşturmaya devam ediyor. Gelen son dakika haberi ise herkesi korkuttu. Kastamonu, Ordu, Giresun, Trabzon'da yaşayanlar dikkat! Uzmanlar son dakika olarak uyardı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok yırtıcı tür kış uykusundan uyandı. Son dönemde Türkiye'de popülasyonları giderek artan ayılar insanları tedirgin etmeyi sürdürüyor.

Dev ayılar evlere girmeye başladılar!

Aç karınlarını doyurmak için sokaklara ve evlere giren ayılar bu sefer istilaya başladı. Kastamonu, Ordu, Giresun, Trabzon'da yaşayanlar dikkat! Uzmanlar son dakika olarak uyardı. Dev yırtıcı evlere girmeye başladı. Evlerinizin kapılarını sıkı sıkı kapatın!

Son yıllarda sayıları giderek artan ayılar şehir merkezlerine inmeye başladı. Özellikle Karadeniz bölgesinde aktif olarak görülen ayı vakaları ile ilgili ilginç bir uyarı geldi. Konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, şunları dedi:

Yasal olarak ayı koruma altında, sürekli artıyor

"Ülkemizde ayı sorunu yıllardır mevcut bir sorun. Giderek artıyor. Bu sorunun çözümüne yönelik önerimiz var. Ancak her şeyden önce bu önerilere kulaklarını tıkamamaları gerekiyor. İyiye doğru değil, sürekli kötüye doğru giden bir gidişat var. Yasal olarak ayı koruma altında, sürekli artıyor. Bir ayı yavrusuna sadece diğer büyük yırtıcılar zarar verebilir. Ama rekabet ayıyı önlemeye, perdelemeye yetecek bir rekabet değil.

Ülkemizde besin kaynakları artıyor. Ayı bitkisel beslenen bir hayvandır, ancak et bulduğunda bunu kulak arkasına atmaz. Hem et hem de ot yiyebilen hayvandır. Bu sefer insanların kendisine de zarar verebiliyor.

Yılda ortalama 2 insanımızın ölümüne sebep olan, birçok yaralanmaya da sebebiyet veren, ayrıca maddi zararlara da konu olan ayı ile ilgili maalesef çözüm noktasında attığımız hiçbir adım yok" ifadelerini kullandı.