GRÜ’de “Uluslararası İnsan, Din ve Erdemlilik” sempozyumu

GRÜ’de “Uluslararası İnsan, Din ve Erdemlilik” sempozyumu

GRÜ’de “Uluslararası İnsan, Din ve Erdemlilik” sempozyumu

 

Giresun Üniversitesi (GRÜ) İslami İlimler Fakültesi tarafından “Uluslararası İnsan, Din ve Erdemlilik” sempozyumu yapılan oturumlarla gerçekleştirildi.

 

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve GRÜ İslami İlimler Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Mustafa Çakmak ile Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can’ın konuşmalarının ardından 4 farklı salonda iki gün boyunca eş zamanlı olarak bildiriler sunuldu.

 

Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir’in oturum başkanlığında gerçekleştirilen açılış oturumunda Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, Prof. Dr. Celal Türer ve Prof. Dr. Recep Kaymakcan teorik ve pratik ahlak tartışmalarına katkı sağlayan bildirilerini sundu. Bu oturumda yaşadığımız çağdaki ahlaki bunalımın aşılabilmesi için insan, din ve erdemlilik konularının tartışılmasının önemi vurgulandı. Bilim ve teknikteki ilerlemeye paralel bir ilerleme hedefleniyorsa bunun ancak üst düzey bir ahlaki perspektifle gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

 

Açılış oturumunda hem pratik ve teorik düzeyde tartışmalar yapıldı hem de erdem ahlakı bağlamında öğretime dair değerler ele alınarak insan, din ve erdemlilik konusu üç temel zeminde tartışmaya açılarak öneriler sunuldu. Açılış oturumunda olduğu gibi bildirilerin birbirini tamamlayıcı nitelikte bir araya getirilmiş olması bütün oturumlarda dikkat çekerken bunun olumlu sonucu değerlendirme oturumuna da yansıdı.

 

Sempozyuma bildirileriyle katkı sunan akademisyenlerin uzmanlık alanlarının çeşitliliği iki gün boyunca oturumlara, tartışmalara ve önerilere çeşitlilik katarken, din felsefesinden din eğitimine, kelamdan sosyolojiye, İslam tarihinden din psikolojisine, tefsirden tasavvufa kadar erdemlilik meselesi müzakere edildi.

 

Sempozyum sonunda müzakere ortamının değerinden ve ayrıca erdemliliğin insanda karakterin bir parçası haline gelmesinin öneminden bahsedildi.