“TMO Giresun Bölge Müdürlüğü” önerisi

“TMO Giresun Bölge Müdürlüğü” önerisi

“TMO Giresun Bölge Müdürlüğü” önerisi

 

İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, üreticiye fındık alım garantisi verilmesini ve Giresun’a TMO Bölge Müdürlüğü kurulmasını istedi.

 

Eroğlu, yaptığı açıklamada, Giresun’un başlıca geçim kaynağının fındık olduğunu, ancak son yıllarda her ürünün fiyatı artarken fındığın ise sürekli fiyatının gerilediğini belirtti.

 

Önümüzdeki günlerde TBMM’de üreticinin sorunlarının dile getirileceği bir toplantının yapılacağını söyleyen Eroğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

 

“Gerekirse politikadan uzak yeni birlik kurulmalıdır. Fındık için bölgede olan TMO Giresun’a bölge müdürlüğü kurmalıdır. Fındık, ‘stratejik ve milli’ bir ürünümüzdür. Türk fındığı ve üreticisinin korunması devlet politikası olarak benimsenmelidir. Çünkü hiçbir gideri olmadan net 3 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Entegre ürünler geliştirilip markalaşmaya gidilerek, bu döviz girdisini 15 milyar dolara çıkarmak imkanı vardır. Fındığı bizden alıp üreten Ferrero firmasının tek başına cirosu 12 milyar dolardır. Lisanslı depoculuk ve ürün borsaları geliştirilip, stoklu çalışma imkanı sağlanmalıdır. Fiskobirlik rehabilite edilmelidir. Bölgede, fındığa dayalı gıda sanayisine teşvik verilmelidir. Enflasyona rağmen, 4 yıldır dönüm başına 170 lira olarak ödenen alan bazlı destekler 250 liraya çıkarılmalıdır. Ve yasanın izin verdiği iller dışındaki illere alan bazlı destek ödenmemelidir. Üreticiye fındık alım garantisi verilmelidir. Fındık için kilo alım fiyatı, 30 lira maliyet ve 5 lira da refah payıyla, toplam 35 lira olmalıdır. Maliyetlerin düşürülmesi için mazot ve gübre fiyatları desteklenmelidir. Fındıkta alan toplulaştırma ve makinalı fındık tarımı devletin olmazsa olmaz önceliği olmalı. Fındık bahçeleri yaşlandı hibe ve kredi uygulamaları ile bahçeler yenilenmeli, yenilenirken de makinalı tarıma uygun teraslı dikim yapılmalıdır. Fındık sanayisine dayalı üretim ve üretim makineleri teşvik edilmelidir.”